Geçmişte, bilgi şimdi olduğundan daha kıymetliydi. Her bir damlası zor kazanılmış bir hazine idi. Bugünlerde, akıl sağlığımızı tsunamileri ile tehdit eden bir bilgi okyanusu kıyısında yaşıyoruz. Hayatınızı zaten yönetebiliyorsanız, neden daha fazla bilgi ve dolayısıyla daha fazla sorun ararız?

Bilim ve sanat ile içiçe geçmiş meslek yaşamı sadece olguları toplamak değildir, onların aralarındaki ilişkiler üzerinde de kafa yormaktır. İnsanlar etrafındaki verilere bakarlar ve üzerinde düşünerek bir sonuca (bilgiye) varırlar. İlk başta sonuçlar birbiri ile uyumsuzluk gösterebilir. Toplanan her yeni veri ile mevcut bilgilerin tutarlılığı karşılaştırılır. Nihayetinde tüm bilgilerin dayandığı örüntülerin giderek sadeleştiği ve ortak ilkelerin ortaya çıktığı görülecektir. 

 

Kimse karmaşık dünyamızın her detayını anlayamaz, ancak temel ilkeler, yaşam yolunda yanınızda taşımak için çok değerli araçlardır. Detayları artık her yerde bulabilirsiniz ancak deneyimin damıttığı çıkarsamaları sadece birbirimizden öğrenebiliriz. 

 

 

Üçüncü Kültür söyleşileri, belli bir konuya hayatını adamış bilim-sanat insanları ve profesyonellerin mesleki veya ilgi alanlarını herkese hitap edecek şekilde işlediği konuşmalardır.  Söyleşiler, dinleyicilerin soru ve katkısına açıktır.  Söyleşilerde esas kriter anlaşılır olmasıdır, bilimsel sunum gibi katı kurallara uyma zorunluluğu bulunmaz.  En önemlisi, konuşmacının o konuda bilinmeyenlere dair öngörüleri de söyleşilerde yer alır.  Deneyimlerden süzülen bilginin kazandırdığı ufuk ve bilgeliğin hayata dair yaklaşımlara olan yansımalarına ilk ağızdan canlı tanık olmak heyecan verici!

 

Üçüncü Kültür söyleşileri nasıl programlanıyor? Söyleşilerimiz kalabalıklara yapılmıyor. Karışılıklı etkileşimli olması için katılımcı sayısı yirmibeş ile sınırlandırılıyor. Söyleşi konularımız ile ilgili sizlerden gelen ilgileniyorum ve bilgi almak istiyorum e-postaları inceleniyor ve sizlerle iletişime geçiliyor. Bireysel talepler toplandıktan sonra konuşmacımız ile birlikte uygun yer ve tarih belirleniyor. Belirlenen program size bildiriliyor ve kayıt yaptırıyorsunuz. Özel topluluklar için söyleşi talepleri de değerlendirilmeye alınıyor.  

 

 

Yukarıda anlatmaya çalıştıklarımızı, Üstad Behiç Ak, karikatür dilinde ne güzel ifade etmiş.  

 

--------------

 

Bize Yazın: Yapılmasını önerdiğiniz söyleşi konularını, konuşmacı olmak istediğiniz söyleşi konularını lütfen editörümüz M. Gülin Dinç'e editor@ucuncukultur.org adresine yazarak iletiniz. Üçüncü kültür herkesin fikrini özgün ve değerli kabul ediyor ve en iyiye ancak herkesin katkıları ile ulaşılabileceğini biliyor. 

Üçüncü Kültür bir ioinstitute faaliyetidir.